Własna poczta email

Cytat z krystian23 data 2024-10-20, 11:23Czy zna ktoś jakieś darmowe serwery pocztowe, które dawały by możliwość przypisania własnej domeny do takiej poczty ?
Czy zna ktoś jakieś darmowe serwery pocztowe, które dawały by możliwość przypisania własnej domeny do takiej poczty ?

Cytat z gielo data 2024-10-20, 12:28jeśli zakupisz domenę w ovh, to będziesz miał możliwość uruchomienia darmowego serwera o pojemności bodajże 5G. Ograniczeniem jest jednak 1 skrzynka pocztowa.
Jeśli to dla ciebie zbyt mało, pozostaje wykupić jakieś tanie konto hostingowe o wymaganej pojemności miejsca na maile, które nie będzie posiadało ograniczenia ilości skrzynek email. Innym wyjściem jest uruchomienie własnego serwera pocztowego jeśli masz taką możliwość.
Jeżeli poczta i serwer na jakim hostujesz swoje strony będą na różnych maszynach, a chcesz wykorzystać tą samą domenę dla poczty, na jakiej też udostępniasz do internetu swoje strony to pamiętaj o odpowiednich wpisach w dns dla poczty, które musza kierować też na serwer pocztowy.
jeśli zakupisz domenę w ovh, to będziesz miał możliwość uruchomienia darmowego serwera o pojemności bodajże 5G. Ograniczeniem jest jednak 1 skrzynka pocztowa.
Jeśli to dla ciebie zbyt mało, pozostaje wykupić jakieś tanie konto hostingowe o wymaganej pojemności miejsca na maile, które nie będzie posiadało ograniczenia ilości skrzynek email. Innym wyjściem jest uruchomienie własnego serwera pocztowego jeśli masz taką możliwość.
Jeżeli poczta i serwer na jakim hostujesz swoje strony będą na różnych maszynach, a chcesz wykorzystać tą samą domenę dla poczty, na jakiej też udostępniasz do internetu swoje strony to pamiętaj o odpowiednich wpisach w dns dla poczty, które musza kierować też na serwer pocztowy.

Cytat z krystian23 data 2024-10-20, 14:45Własnego serwera wolałbym nie uruchamiać. Nigdy tego nie robiłem, a zarówno strony jak i maile musza działać bezawaryjnie. Myślę, że jeden adres email wystarczy, przynajmniej na razie.
Czy dla poczty na tym darmowym serwerze w ovh, takie wpisy w dns (cloudflare) będą ok ?
MX mojadomena.pl mx3.mail.ovh.net 100 DNS only Auto
MX mojadomena.pl mx2.mail.ovh.net 5 DNS only Auto
MX mojadomena.pl mx1.mail.ovh.net 1 DNS only Auto
Własnego serwera wolałbym nie uruchamiać. Nigdy tego nie robiłem, a zarówno strony jak i maile musza działać bezawaryjnie. Myślę, że jeden adres email wystarczy, przynajmniej na razie.
Czy dla poczty na tym darmowym serwerze w ovh, takie wpisy w dns (cloudflare) będą ok ?
MX mojadomena.pl mx3.mail.ovh.net 100 DNS only Auto
MX mojadomena.pl mx2.mail.ovh.net 5 DNS only Auto
MX mojadomena.pl mx1.mail.ovh.net 1 DNS only Auto