PHP8.4
Cytat z krystian23 data 2024-11-06, 07:12Zauważyłem, że pojawiły się paczki do ubuntu php8.4, w wersji beta jak na razie. Instalował już ktoś ? warto ?
Zauważyłem, że pojawiły się paczki do ubuntu php8.4, w wersji beta jak na razie. Instalował już ktoś ? warto ?
Cytat z gielo data 2024-11-06, 12:07czy warto ? nie wiem, wcześniej czy później i tak trzeba będzie to zrobić jak wyjdzie już wersja stabilna.
Instalowałem betę ale zauważyłem, że jak na razie nie ma wsparcia dla php-redis na procesory arm, z którego korzystam na wszystkich swoich stronach. Z tego powodu ciężko też mi coś na jego temat powiedzieć. Za kilka-kilkanaście dni wyjdzie stable (jeszcze chyba gdzieś w listopadzie), więc zobaczymy :]
czy warto ? nie wiem, wcześniej czy później i tak trzeba będzie to zrobić jak wyjdzie już wersja stabilna.
Instalowałem betę ale zauważyłem, że jak na razie nie ma wsparcia dla php-redis na procesory arm, z którego korzystam na wszystkich swoich stronach. Z tego powodu ciężko też mi coś na jego temat powiedzieć. Za kilka-kilkanaście dni wyjdzie stable (jeszcze chyba gdzieś w listopadzie), więc zobaczymy :]
Cytat z mario33 data 2024-12-03, 06:51Pod koniec Listopada pojawiła się wersja stabilna. Pomijając nowości, zauważyłem jakby większe zużycie pamięci na stronach używających tej najnowszej wersji php, w stosunku do poprzedniej 8.3.
Pod koniec Listopada pojawiła się wersja stabilna. Pomijając nowości, zauważyłem jakby większe zużycie pamięci na stronach używających tej najnowszej wersji php, w stosunku do poprzedniej 8.3.
Cytat z gielo data 2024-12-04, 06:45Także odnoszę wrażenie jakby zużycie pamięci dla tej najnowszej wersji php 8.4 wzrosło. Niezauważyłem natomiast wzrostu szybkości, więc jeśli taki istnieje, to raczej jest to niewielka zmiana w tym kierunku. Nie to, żebym narzekał, gdyż zmiany są konieczne i wprowadzane np. ułatwienia dla programistów ale dla mnie jako administratora głównie niewielkich serwerów vps i serwerów opartych na mikrokomputery liczy się przede wszystkim jak najmniejsze zużycie zasobów (procesor, pamięć) przy jednoczesnej jak największej szybkości php. Trzeba poczekać jednak na jakieś testy najnowszego php w stosunku do poprzedników, które niechybnie w najbliższym czasie się pojawią 🙂 i ewentualne aktualizacje php, które być może poprawią fakt większego zużycia pamięci, jeśli istnieje. Używam php-fpm, więc głównie o nim mówię.
Także odnoszę wrażenie jakby zużycie pamięci dla tej najnowszej wersji php 8.4 wzrosło. Niezauważyłem natomiast wzrostu szybkości, więc jeśli taki istnieje, to raczej jest to niewielka zmiana w tym kierunku. Nie to, żebym narzekał, gdyż zmiany są konieczne i wprowadzane np. ułatwienia dla programistów ale dla mnie jako administratora głównie niewielkich serwerów vps i serwerów opartych na mikrokomputery liczy się przede wszystkim jak najmniejsze zużycie zasobów (procesor, pamięć) przy jednoczesnej jak największej szybkości php. Trzeba poczekać jednak na jakieś testy najnowszego php w stosunku do poprzedników, które niechybnie w najbliższym czasie się pojawią 🙂 i ewentualne aktualizacje php, które być może poprawią fakt większego zużycia pamięci, jeśli istnieje. Używam php-fpm, więc głównie o nim mówię.