Ścieżka forum - jesteś tutaj:Forum GiAi.plSerwery Linux: PHPPHP8.4
Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

PHP8.4

Zauważyłem, że pojawiły się paczki do ubuntu php8.4, w wersji beta jak na razie. Instalował już ktoś ? warto ?

czy warto ? nie wiem, wcześniej czy później i tak trzeba będzie to zrobić jak wyjdzie już wersja stabilna.

Instalowałem betę ale zauważyłem, że jak na razie nie ma wsparcia dla php-redis na procesory arm, z którego korzystam na wszystkich swoich stronach. Z tego powodu ciężko też mi coś na jego temat powiedzieć. Za kilka-kilkanaście dni wyjdzie stable (jeszcze chyba gdzieś w listopadzie), więc zobaczymy :]

Pod koniec Listopada pojawiła się wersja stabilna. Pomijając nowości, zauważyłem jakby większe zużycie pamięci na stronach używających tej najnowszej wersji php, w stosunku do poprzedniej 8.3.

Także odnoszę wrażenie jakby zużycie pamięci dla tej najnowszej wersji php 8.4 wzrosło. Niezauważyłem natomiast wzrostu szybkości, więc jeśli taki istnieje, to raczej jest to niewielka zmiana w tym kierunku. Nie to, żebym narzekał, gdyż zmiany są konieczne i wprowadzane np. ułatwienia dla programistów ale dla mnie jako administratora głównie niewielkich serwerów vps i serwerów opartych na mikrokomputery liczy się przede wszystkim jak najmniejsze zużycie zasobów (procesor, pamięć) przy jednoczesnej jak największej szybkości php. Trzeba poczekać jednak na jakieś testy najnowszego php w stosunku do poprzedników, które niechybnie w najbliższym czasie się pojawią 🙂 i ewentualne aktualizacje php, które być może poprawią fakt większego zużycia pamięci, jeśli istnieje. Używam php-fpm, więc głównie o nim mówię.