Optymalizacja serwera

Cytat z krystian23 data 2024-10-20, 11:27Szukam jakichś artykułów na temat optymalizacji tego serwera, ewentualnie innych sposobów na optymaliozację nieopisanych na blogu.
Szukam jakichś artykułów na temat optymalizacji tego serwera, ewentualnie innych sposobów na optymaliozację nieopisanych na blogu.

Cytat z gielo data 2024-10-20, 12:21Optymalizacja konfiguracji samego serwera nginx jest ostatnią rzeczą jaką powinieneś zrobić. Są lepsze sposoby na zwiększenie wydajności twojego serwera.
Pierwszą rzeczą jaka powinieneś zrobić to poprawnie ustawić manager procesów php-fpm. Widziałem, że pytałeś o to w innym wątku więc odsyłam ciebie do niego jak to zrobić.
Kolejna sprawa to cache. Prawidłowe wykorzystanie serwerów cdn jak np. cloudflare, redis, memcached, czy loadbalancingu, prawdopodobnie przyniesie więcej korzyści niż zabawa z plikiem konfiguracyjnym nginx.
Jeśli jednak się przy tym uprzesz ? Proszę bardzo https://github.com/denji/nginx-tuning
Optymalizacja konfiguracji samego serwera nginx jest ostatnią rzeczą jaką powinieneś zrobić. Są lepsze sposoby na zwiększenie wydajności twojego serwera.
Pierwszą rzeczą jaka powinieneś zrobić to poprawnie ustawić manager procesów php-fpm. Widziałem, że pytałeś o to w innym wątku więc odsyłam ciebie do niego jak to zrobić.
Kolejna sprawa to cache. Prawidłowe wykorzystanie serwerów cdn jak np. cloudflare, redis, memcached, czy loadbalancingu, prawdopodobnie przyniesie więcej korzyści niż zabawa z plikiem konfiguracyjnym nginx.
Jeśli jednak się przy tym uprzesz ? Proszę bardzo https://github.com/denji/nginx-tuning

Cytat z krystian23 data 2024-10-22, 07:14Stuningowałem nginx według tego opisu (dostosowałem pod swój vps) i faktycznie nie zauważyłem żadnych korzyści. Jest więc jakiś szczególny powód dlaczego i kiedy taki tuning serwera jest zalecany ?
Stuningowałem nginx według tego opisu (dostosowałem pod swój vps) i faktycznie nie zauważyłem żadnych korzyści. Jest więc jakiś szczególny powód dlaczego i kiedy taki tuning serwera jest zalecany ?

Cytat z gielo data 2024-10-22, 20:51Jako ostatni element, gdy wszystko inne już nie przynosi zamierzonego rezultatu. Także gdy hostujesz jakieś specyficzne strony. Nginx standardowo jest dość dobrze zoptymalizowany, jednak może się zdarzyć, że jakaś strona aby działała optymalnie będzie wymagała naniesienia jakichś poprawek w pliku konfiguracyjnym nginx.
Jako ostatni element, gdy wszystko inne już nie przynosi zamierzonego rezultatu. Także gdy hostujesz jakieś specyficzne strony. Nginx standardowo jest dość dobrze zoptymalizowany, jednak może się zdarzyć, że jakaś strona aby działała optymalnie będzie wymagała naniesienia jakichś poprawek w pliku konfiguracyjnym nginx.